Inleveren

Kapotte energiezuinige lampen (spaarlampen, ledlampen, tl-buizen) lever je altijd in voor recycling. Het omhulsel waar de lamp inzit, heet de armatuur. Bijvoorbeeld een bureaulamp, schemerlamp, buitenlamp en kerstlampjes. Ook de armaturen moeten worden ingeleverd in de bak voor kleine elektrische apparaten. Inleveren van energiezuinige lampen en armaturen is goed voor hergebruik van grondstoffen, het milieu en (sociale) werkgelegenheid. Bij 3.600 winkels kun je afgedankte kleine armaturen en kapotte lampen inleveren, zonder een nieuw product te hoeven kopen. Je kunt kleine armaturen ook inleveren bij 170 kinderboerderijen.

Vind inleverpunt
Wecycle Consumentenarmaturen Bewegend (2) (1)

Lampen en armaturen inleveren

Ook consumentenarmaturen (bijvoorbeeld bureaulamp, bedlamp, staande lamp, hanglamp, tuinlamp) moeten apart worden ingeleverd voor recycling, naast de energiezuinige lamp die erin zit (spaar- of ledlamp). Lampen én armaturen worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Klik hier voor de animatie of vind inleverpunt.

 

Vind inleverpunt
Jekko Voor Thuis (1) (1)

Jekko – inzamelbox voor thuis

In de Jekko kun je kleine elektrische apparaten, spaarlampen en batterijen bewaren om daarna in te leveren voor recycling.

Meer over de Jekko
Na Inleveren Lampen (1) (1)

Dit gebeurt er met je oude lamp

Alle apparaten en lampen worden gesorteerd en gerecycled. Dit levert grondstoffen op voor nieuwe producten. Schadelijke stoffen worden verwijderd. 

Bekijk hier hoe dat gaat
Wecycle Service Center

(Sociale) werkgelegenheid

Veel mensen zijn aan het werk in de inzameling, sortering, demontage en recycling van elektrische apparaten, waaronder in Wecycle Service Centers. Hier sorteren en demonteren mensen, deels met een afstand tot de arbeidsmarkt, elektrische apparaten. Zij volgen een re-integratietraject op weg naar een reguliere baan of studie. Hierdoor kunnen jaarlijks per Wecycle Service Center tientallen mensen hun uitkering opzeggen en doen ze weer mee in de maatschappij.

Waarom Inleveren

Milieu

Voor veel grondstoffen is het voor het milieu beter deze te hergebruiken dan uit de natuur te halen. 

Door apparaten te recyclen, voorkomen we dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.

Door apparaten te recyclen, vermijden we CO2-uitstoot. Dit gebeurt op twee manieren: 

  • door grondstoffen niet uit de natuur te halen maar te recyclen.
  • door schadelijke CFK’s te verwijderen uit koelkasten en vriezers en deze te vernietigen.
Bekijk hier hoe de recycling in zijn werk gaat
Wecycle Website Recycling

Economie

Grondstoffen raken op. Door deze terug te winnen, kunnen deze worden hergebruikt voor nieuwe producten.

Nieuwe grondstoffen uit de natuur halen, kost geld en energie. Voor veel grondstoffen is het economisch beter deze te hergebruiken dan uit de natuur te halen. Door grondstoffen uit apparaten te recyclen, blijven deze dichtbij en zijn we minder afhankelijk van grondstoffen uit verre landen.

Bekijk hier hoe de recycling in zijn werk gaat.

Inzamelresultaten 2020

Wecycle heeft in 2020 onderstaande resultaten geboekt met de inzameling van elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

 

Icon Apparatuur Min

kg

Totaal ingezamelde apparaten en lampen in 2020

Icon Recycling Min

%

Nieuwe grondstoffen en energieterugwinning in 2020

Icon Transport Min

kg

Vermeden CO₂-uitstoot in 2020